صبحگاهی در انتخابات سال 76 که حاج قاسم در یک دستش وصیت نامه امام را گرفت و در دستی دیگر ابلاغیه نماینده ولی فقیه در سپاه!

همزمان با چهلمین روز شهادت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، سردار محمد عزلتی مقدم، عضو پیشین دفتر سیاسی سپاه در گفت و گو با جماران، خاطراتی ناگفته از مواضع آن شهید در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 76 بیان کرد. به گزارش خاطره نگاری بخشهای خاطره محور این گفت و گو در ادامه می آید (بخشهای حذف شده با … مشخص شده است):

نظرتان را درباره مواضع فکری و سیاسی سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی بفرمایید.

پاسدارانی که در ابتدای تشکیل سپاه به عضویت سپاه درآمدند از دو گروه تشکیل می شدند؛ گروهی که در احزاب و دسته جات سیاسی وفادار به امام مثل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، حزب ملل اسلامی، حزب جمهوری اسلامی و امثال اینها عضویت داشتند و گروه دیگری که اکثریت اعضای سپاه پاسداران را تشکیل دادند به هیچ گروه و حزب سیاسی وابسته نبودند. آنها جزو قافله انقلاب و عاشقان خمینی بودند که بعد از پیروزی انقلاب می خواستند در راستای منویات حضرت امام به اهداف و خواسته های ایشان جامه عمل بپوشانند. بنابراین، افراد از همه قشرهای جوان اعم از دانشجو، کاسب، بنا و … به عضویت سپاه درآمدند و اکثر این جوانان از نظر قشربندی اجتماعی جزو طبقه متوسط و پایین شهری به حساب می آمدند و مذهبی هم بودند.
مواضع سیاسی این دسته از پاسداران درست منطبق بر مواضع حضرت امام بود. یعنی هر سخنرانی امام دل های آنها را تکان می داد و آنان سراپا گوش به فرامین و فرمایش های ایشان بودند. البته در آن زمان به این گروه که این گونه مواضع امام را دربست قبول داشتند چپ گفته می شد. حضرت امام در گفتار خود همواره از محرومین و مستضعفین دفاع می کردند و آنها را ولی نعمت مسئولین می دانستند و رسیدگی به زندگی آنها را مورد تاکید قرار می دادند و برقراری عدالت اجتماعی را بزرگترین دستاورد انقلاب می خواندند.
در بیانات یاران امام همچون شهید بهشتی این مواضع تبیین و اعلام می گردید و پاسداران انقلاب از این مواضع حمایت و دفاع می کردند. شهید حاج قاسم سلیمانی جزو این دسته از پاسداران بود که عضو گروه و حزب سیاسی نبود و پیوستن او به سپاه از روی عشق و علاقه به حضرت امام و به دنبال تحقق بخشیدن به اهداف ایشان بود. بنابراین در سپهر سیاسی آن روزها که به مدافعان مواضع امام «چپ» می گفتند ایشان هم جزو جریانی محسوب می شد که دربست مواضع امام را قبول داشت. جریان راست که با مواضع امام زاویه داشت و برخی مواضع امام از جمله مواضع اقتصادی ایشان را قبول نداشت در نقطه مقابل مواضع فکری و سیاسی شهید سلیمانی قرار می گرفت. بعد از رحلت حضرت امام که جریان راست در سطوح عالی فرماندهی سپاه را به دست گرفت به تدریج درصدد حذف پاسدارانی برآمد که همچنان به مواضع فکری امام وفادار بودند.

نظر شهید سلیمانی در خصوص دخالت نظامیان در سیاست و انتخابات چه بود؟

بر طبق قانون برای نظامیان جناح اصولگرا و اصلاح طلب نباید فرقی داشته باشد. اما متأسفانه برخی نظامیان که گرایش های جناحی داشته و دارند با توجیهات غیرواقعی از یک جناح حمایت و بر علیه جناح دیگر موضع گیری می کنند.
شهید قاسم سلیمانی اعتقاد داشت که سپاه ورای جناح بندی های سیاسی و بالاتر از آنهاست. یعنی نه حامی و نه مخالف آنها بود. می گفت یک نظامی باید به نظام تعلق خاطر داشته باشد نه به حزب سیاسی. البته با افراد هر دو جناح هم رفاقت و دوستی داشت و آزادی فعالیت های سیاسی را برای سیاسیون قائل بود. از حاج قاسم سلیمانی هیچ گاه حرفی له یا علیه جریانی سیاسی شنیده نشد. اما در طرف دیگر جریان گروه گرا در سپاه این مواضع را برنمی تابید. یادم هست در اداره سیاسی سپاه روزی آقای صفار هرندی که رئیس اداره سیاسی سپاه بود، نامه ای را به من نشان داد که اقای محمدباقر ذوالقدر رئیس ستاد مشترک سپاه به ایشان نوشته و از مواضع اداره سیاسی انتقاد کرده بود. نوشته بود شما روی خطی حرکت می کنید که نه این طرف است و نه آن طرف. در واقع مواضع آن روز ما در اداره سیاسی این بود که رهبری هم مثل حضرت امام مخالف افتادن سپاه در وادی جناح ها و دخالت انها در انتخابات است؛ این مواضع را غیر از آنکه ابلاغ کردند در سخنرانی های خود نیز به وضوح بیان می کردند.
اما در توجیهات آقایانی که سپاه را به بازی های جناحی می کشیدند، این گونه بیان می شد که رهبری مصلحت نمی دانند که مواضع خود را به صراحت بیان کند و این ما هستیم که باید از فحوای کلام ایشان درک کنیم که مواضع اصلی شان کدام است. در باب دخالت در انتخابات هم شهید سلیمانی طبق وصیت نامه حضرت امام که پاسداران را از دخالت له یا علیه کاندیداها منع کرده، عمل می کرد. برای مثال در سال 76 که انتخابات ریاست جمهوری بود، نماینده ولی فقیه در سپاه به رغم اعلام رسمی مواضع سیاسی سپاه مبنی بر عدم دخالت له یا علیه کاندیداهای ریاست جمهوری خود ایشان گفته خویش را نقض و در سخنانی در نیروی مقاومت گفت، «باید از آقای ناطق نوری حمایت کنیم». این گفته ایشان را به صورت دست نوشته به سراسر سپاه ابلاغ کردند.
شهید حاج قاسم سلیمانی در لشکر 41 ثارالله در صبح گاه نظامی سخنرانی کرد و در یک دست وصیت نامه امام و در دست دیگر این نامه را گرفت و اظهار داشت که نمایندگی ولی فقیه گفته است سپاهیان به آقای ناطق نوری رای دهند اما امام در وصیت نامه خود تاکید کرده که پاسداران در امر انتخابات دخالت نکنند. بعد خود ایشان سوال می کند که حالا ما باید کدام یک را انتخاب کنیم؟ سپس خودش پاسخ می دهد که ما باید به وصیت نامه امام عمل کنیم.

تاریخ درج مطلب: چهارشنبه، ۲۳ بهمن، ۱۳۹۸ ۱۰:۳۰ ق.ظ

دسته بندی: خاطرات سیاسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *