خاطره دکتر مهدی محقق از شیوه تبلیغات جنگ توسط صدام
چهارصد و سیوهشتمین جلسه شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی، که در سوم آذرماه 1393 برگزار شد، با حضور سه تن از مسئولان و محقّقان مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری در حوزه هنری (مرتضی سرهنگی، مدیر مرکز؛ هدایتالله بهبودی، مدیر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی؛ علیرضا کمری، معاونت پژوهشی دفتر ادبیات و هنر مقاومت) رنگ دفاع مقدّس گرفت و استادان حاضر در این نشست به طرح پرسشها و دغدغههای خود در این عرصه پرداختند. یکی از اساتید حاضر در این نشست دکتر مهدی محقق بود که در اثنای سخنان خود به ذکر خاطره ای در رابطه با دستور صدام برای حذف کلمه «الفُرس المجوس» [فارسیان زرتشتی] از تبلیغات جنگ پرداخت:
سالهای جنگ، 2-3 سال پیدرپی به قاهره سفر کردم. در آنوقت، کسی از ایران به قاهره نمیتوانست سفر بکند؛ چون مصر همداستان بود با عراق. آنجا در المجمع اللغه العربیّه دکتر صالح علی، که مورّخ و جغرافیدان بود و خُطّهالبصره و خُطّهالکوفه را تألیف کرده، آمده بود. ما با هم سلامعلیک داشتیم. او نکتهای گفت؛ صالح علی رئیس المجمع العلمی العراقی بود. او گفت: صدّام دستور داده که دیگر کلمه «الفُرس المجوس» را در تبلیغات و رسانهها به کار نبرند. قبل از زمانِ آنها میگفتند: ما در برابر فُرس المجوس هستیم. امّا دیدند این حرف موجب تزلزل در ذهن سربازهای عراقی شده، چراکه آنها خودشان قمار میکردند و مشروب میخوردند و حالا این رئیس مملکتْ کسانی را که نماز و دعا میخوانند، یعنی رزمندههای ایرانی، را فُرس المجوس مینامد. از این رو، دستور داده که این تعبیر را دیگر به کار نبرند. این حرف را دکتر صالح علی، رئیس المجمع العلمی العراقی، به من گفت.
منبع: این گزارش به تازگی توسط فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و در قالب ضمیمه دومین شماره نشریه «ادبیات انقلاب اسلامی» این فرهنگستان منتشر شده است.