روحانی: اولین سانتریفیوژ به دستور هاشمی وارد ایران شد

به گزارش خاطره نگاری نقل از خبرگزاری ها، دکتر حسن روحانی در مراسم دومین سالگرد ارتحال آیت‌الله هاشمی خاطراتی مهم از دوران زندگی پس از انقلاب ایشان بیان کرد که حاوی نقش مرحوم هاشمی در دوران جنگ تا رخدادهای اخیر سیاست داخلی و خارجی است.
اهم صحبت های رئیس جمهور به شرح زیر است:

* آیت‌الله هاشمی در زندگی‌اش همواره بالاتر از جایگاهی بود که قرار داشت، آن روز که در قم یک طلبه جوان پر شور بود به فکر این بود که از قلم حوزه استفاده کند و مجله‌ای را منتشر کند شاید این زمان منتشر کردن مجله امر عادی باشد اما در آن زمان این گونه نبود که اگر کسی مقاله‌ای بنوسید که بگویند روزنامه‌نویس، اگر کسی سخنرانی و یا مقاله‌ای می‌نوشت می‌گفتند. منبری. او از آغاز نضهت اسلامی از یاران امام بود.

* اگر کسی در دوران انقلاب اسلامی درباره مکتب اسلامی می‌نوشت او درباره سردار قجر امیرکبیر نوشت، آن روزی که کسی کمتر به فکر منطقه بود او درباره فلسطین نوشت. او اموالش را بخشید و هیچ شلاقی او را از پای در نیاورد ، نه تنها شلاق ساواک و شکنجه، بلکه شلاق بر آبرو هم نتوانست او را از پای دربیاورد . کسی در این موقعیت نباشد نمی‌تواند درک کند.

* وقتی به برجام رسیدیم، اقای هاشمی به من گفت حالا که من فهمیدم کشور استقرار پیدا کرد و سایه جنگ را از کشور برداشتید. من حالا دیگر راحت می میرم. با شنیدن این جمله تکان خوردم.

*اولین سانتریفیوژی که وارد ایران شد، به دستور هاشمی و به دنبال مذاکرات ایشان با مقامات بلندپایه پاکستان بود.

* رهبری گفت هیچ کس برای من هاشمی نخواهد شد این نشانگر جایگاه والای اوست. پس از رحلت ایشان در هر هفته تا چند هفته ایشان با آه و ناراحتی از مرگ غم بار هاشمی سخن می‌گفت دو نفر در ساختار انقلاب از یاران به نام امام هستند یکی شهید بهشتی که مجلس خبرگان را اداره کرد و آن ثمره انقلاب یعنی قانون اساسی را به ثمر رساند و مرحوم هاشمی که این مسئولیت را در تشکیل مجلس داشت. اداره مجلس خیلی سخت بود. قبل از رای‌گیری برای ریاست مجلس همه نمایندگان جمع شده بودیم یک نظر این بود که آقا رییس شود و خود مقام معظم رهبری صحبت کرد و گفت تنها کسی که در این شرایط می‌تواند رییس باشد هاشمی است و به بهترین شکل مجلس اول و دوم و سال اول مجلس سوم را اداره کرد و شکل‌گیری نظام ما و رای‌گیری برای وزرا در دوران هاشمی رفسنجانی شکل گرفت.

* من می‌خواهم یکی دو نکته درباره هاشمی بگویم گرچه اگر صدها ساعت باشد خاطرات من از هاشمی تمام نمی‌شود. ما فرصت، زیادی برای گفت‌وگو داشتیم و بهره می‌بردم و از تهران به اهواز می‌رفتیم و گفت‌وگو می‌کردیم درباره انقلاب و جنگ و.. و شهرها را می‌پیمودم. ما سفرهای متعدد با هم داشتیم و گاهی با قطار می‌رفتیم و فرصت زیادی بود تا از همه ابعاد تفکر ایشان بهره ببرم.

* هاشمی در دفاع مقدس و صلح نقش کم نظیری داشت، در جنگ فرمانده کل قوا امام راحل بود اما بعد از شهادت شهید بهشتی من هروقت خدمت امام حاضر می‌شدم و از جنگ چیزی می‌گفتم تقریبا کلام امام و آیت‌الله هاشمی شبیه به هم بود می‌گفت به آقای خامنه‌ای و هاشمی گفتی؟ اگر نگفته بودم می‌گفت به این‌ها بگو و اگر گفته بودم می‌گفت با نظر این‌ها هماهنگ کنید.

* هاشمی از سال ۶۲ فرمانده جنگ شد که به دستور امام و پیشنهاد آقا صورت گرفت. آقا رییس شورای عالی دفاع و مسئولیت ارتش را هم داشتند. هاشمی فرمانده جنگ بود اینکه ایشان در جنگ چه نقشی را ایفا کرد، برای همه روشن است ما که معمولا سابقه کار نظامی نداشتیم اما با حراست فوق العاده‌ای که داشت با فرماندهان راجع به عملیات‌ها سخن می‌گفت. سوال دقیق کردن از هنرهای آقای هاشمی بود. ایشان با سوالاتش به متخصصان روحیه می‌داد و این را می‌رساند که همه باید اطلاعات دقیق داشته باشند. در جنگ هم چنین بود به معنی واقعی کلمه آقای هاشمی مدبر بود. آن که مدبر هست پایان کار را می‌بیند و هاشمی همه جا در اقتصاد و امنیت و سیاست مدبر بود و نقش بزرگی در پیروزی‌های ما داشت.

* فرمان کربلای چهار را خود هاشمی صادر کرد. گاهی ما پیروز می‌شدیم گاهی هم نه. هاشمی بعد از کربلای چهار تصمیم گرفت که عملیات بعد طراحی شود و این کار صورت گرفت. آیت‌الله هاشمی با صبر و حوصله و سختی ناپذیر بودن در صحنه‌ها حضور داشت. یکی از پیچیده‌ترین و استراتژیک‌ترین کارهای دنیا آغاز جنگ نیست بلکه نحوه پایان جنگ است. جنگ سیاسی و اقتصادی هم همین است این هنر نیست که در جنگ اقتصادی چه کنیم هنر این است که جنگ اقتصادی و سیاسی را چگونه پایان دهیم. هاشمی در کل جامعه روحانی و غیر روحانی، حوزه و دانشگاه سیاستمدار متعهد و مسلمان اگر گوهری کم‌نایاب نباشد کم‌یاب است. برخی خوب مدیریت می‌کنند اما نمی‌دانند چگونه به هدف برسند.

* جنگ برای این نبود که دشمن یا ما پیروز شویم هدف دشمنان انقلاب در جنگ از بین بردن فرصت انقلاب بود. در آغاز انقلاب ما باید پیشرفت می‌کردیم که الگو شویم و می خواستند این فرصت را بگیرند. ما چاره‌ای نداشتیم که در برابر دشمن بجنگیم، هاشمی هدف دشمن را به خوبی می‌دانست و ما صدها ساعت با هم صحبت کردیم. هاشمی می‌دانست جنگ را برای دستیابی به صلح عزتمند باید ادامه دهیم و این را خیلی‌ها نمی‌دانستند اما هاشمی بر همین مبنا حرکت کرد.

* من یکی از روزهای بسیار خوشحال آقای هاشمی را در غروب جمعه تیرماهی دیدم که از خدمت امام برگشتیم. قبلا به من گفته بود که من فرماندهی جنگ را می‌گیرم و جنگ را تمام می‌کنم و امام من را به عنوان جانشین فرماندهی کل قوا هم مرا عزل کند هم توبیخ کند و مجاز بر آن دستور محاکمه من را بدهد. امام اول فرمودند بگذارید فکر کنم، بعد گفتند جلسه بگذارید. آن جلسه مهم صبح یک‌شنبه در خدمت مقام معظم رهبری بود، آن جلسه بود که جنگ را با یک صلح عزتمند پایان داد. در آن جلسه بود که آقای هاشمی صبحت کرد و خدا رحمت کند یادگار امام را که در آن جلسه آمد.

* هاشمی در جنگ و پایان دادن جنگ نقش مهمی داشت و باید کتابی در این باره نوشته شود. آن روز که در ده و بیست دقیقه شب روح امام پرواز کرد و حاج احمدآقا از اتاق آمد بیرون گفت تمام شد همه مسئولان گریه کردند آقای هاشمی بلند شد گفت هیچ کس گریه نکند. داشتیم با آقای خاتمی اعلامیه رادیو تلویزیون را می‌نوشتیم گفت اینجا چه کار می‌کنی برو ستاد فرماندهی دستور آماده باش کامل بده. به بیت امام هم گفت کسی بلند گریه نکند. آقای هاشمی بود که بعد از هفت تیر کشور را جمع کرد.

* کسی که روز بعد از ۱۴ خرداد مجلس خبرگان را جمع کرد هاشمی بود. اگر هاشمی در ۱۴خرداد ۶۸ نبود جلسه خبرگان چه در مورد شورایی و چه اتفاق نظر بر فرد به جایی نمی‌رسید. هاشمی نقش بسزایی در اتفاقات مهم داشت، شما می‌توانید نقش آقای هاشمی را در انتخابات ۷۶ نادیده بگیرید؟ شما می توانید نقش آقای هاشمی را در انتخابات ۹۲ نادیده بگیرید؟ جای ایشان در انتخابات سال ۹۶ خالی بود.

* هیچ روز سختی نیست در دولت که این احساس را نداشته باشیم که دولت یک پناهگاه بزرگ را از دست داده است. هاشمی اگر بود فضای دیگری بود. هاشمی بعداز انتخابات ۹۲ نگران مذاکرات هسته‌ای ما بود. تا روز آخر درباره آب، برق، صنعت و هر موضوع کشور صحبت می‌کرد. دغدغه اش پیشرفت کشور بود. او ایران سربلند و پیشرفته را می‌خواست.

* تنها مسئولی است که از روز اول مسئولیت را بر عهده گرفت و تا بعد از ظهر آن روز جلسه داشت آیت‌الله هاشمی بود، کمتر کسی را می‌بینید که تا آخرین، ساعات روز برای کشور تلاش کند، وقتی ما به توافق برجام رسیدیم به من گفت من دیگر حالا راحت می‌میرم. حالا که فهمیدم کشور استقرار یافت و شما سایه جنگ را از روی کشور برداشتید، راحت می‌میریم.

* ملت ایران شش قطعنامه را در یک روز برگرداند، قطعنامه‌های تحریم را متوقف کرد و تحریم نظامی ما در کمتر از دوسال دیگر به پایان می‌رسد. هاشمی بنیان‌گذار فناوری هسته‌ای و اولین کسی بود که توانست دستور دهد و اولین سانتریفیوژی که وارد شد در ادامه مذاکراتی بود که با مقامات پاکستان انجام داده بود. اینکه ما می‌گوییم موشک وسیله دفاعی است و به آن فخر می‌کنیم، همه دغدغه آیت‌الله هاشمی بود ما در هفته‌های آینده با موشک‌های ساخت خودمان دو ماهواره را به فضا خواهیم فرستاد.

تاریخ درج مطلب: پنجشنبه، ۲۰ دی، ۱۳۹۷ ۱۱:۴۰ ق.ظ

دسته بندی: خاطرات مشاهیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *